top of page

Onderzoek en behandeling

Onderzoek

Voorafgaand het onderzoek stelt de osteopaat vragen over uw klacht, maar ook over uw ziektegeschiedenis en leefgewoonte. Zo probeert hij te achterhalen welk weefsel bij u de klachten veroorzaakt. Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

De osteopaat onderzoekt handmatig in welke weefsels sprake is van spanning, blokkades of bewegingsverlies. Bewegingsverlies zorgt ervoor dat weefsels niet in optimale conditie zijn en sneller tot klachten kunnen leiden.

Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. De osteopaat heeft kennis van de verschillende lichaamssystemen, zoals botten, spieren, zenuwen, bindweefsel, bloedvaten en organen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu.

Het komt vaak voor dat de oorzaak van een klacht in een ander deel van het lichaam wordt gevonden, dan waar de symptomen optreden. Zo kan een klacht aan de schouder veroorzaakt worden door een vastzittende wervel en kunnen rugklachten optreden door overprikkeling van de darmen.

Als het onderzoek is afgerond bespreekt de osteopaat met u wat hij heeft vastgesteld stelt een behandelplan op.

Behandeling

Tijdens de behandeling maakt de osteopaat met zijn handen lichaamsweefsels een voor een weer beweeglijk. Meestal voelt de behandeling prettig aan. Het interval tussen twee behandelingen bedraagt een of meerdere weken. In die tijd kan het lichaam zichzelf herstellen en tot een nieuw evenwicht komen. Vaak zijn drie tot vijf behandelingen voldoende voor herstel of in elk geval een duidelijke verbetering. Een bezoek aan een osteopaat duurt 45 minuten tot een uur. Na de behandeling kunt u korte tijd last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid of een (tijdelijke) verergering van de klacht. Het advies is daarom na de behandeling rustig aan te doen. Wacht met fanatiek sporten liever tot de volgende dag.

bottom of page